Houten of PVC vloer op vloerverwarming, kan dat? JA, dat kan!

De houten, laminaat en PVC vloeren van "t Plankenhuis lenen zich perfect voor installatie over vloerverwarming. Door de perfecte thermische geleidbaarheid van de producten van t" Plankenhuis, zorgt de vloer naast een warme sfeer ook voor een warme leefomgeving.

 Aangezien een houten vloer installeren over vloerverwarming vraagt voor een professionele aanpak, heeft "t Plankenhuis voor u de basisrichtlijnen op een rijtje gezet. Aangezien er zeer veel verschillende uitvoeringen zijn in vloerverwarming geldt deze richtlijn niet voor elke vloerverwarming. Mocht u een systeem hebben welke niet voldoet aan de onderstaande richtlijn, verstuur de informatie van de vloerverwarming naar "t Plankenhuis. Wij zullen zal dan intern bepalen of dit systeem is geschikt voor de vloeren of niet.

 Basis richtlijnen voorbereiding installatie

- De verwarmingsbuizen dienen minimaal op een diepte van 25mm te zijn geplaatst in de ondervloer.

- De ondervloer dient van goede dichte sterke kwaliteit te zijn gemaakt. ( met name een sterk oppervlak )

- Maximaal vochtpercentage van de ondervloer, gemeten met CM meet- apparatuur :

- Cement : 1,5% tot 2,3% zonder vloerverwarming

- Anhydriet : 0,3% tot 0,5% zonder vloerverwarming

 - Beschadigingen in de ondervloer dienen te allen tijde worden gerepareerd voor installatie. Eventuele dilataties in de ondervloer aangebracht, dienen ook in de vloer op de zelfde plaats te worden doorgevoerd.

- Bij installatie over vloerverwarming dienen de vloerdelen immer rechtstreeks te worden verlijmd op de ondervloer met een blijvend elastische polymeer lijm.

- Nadat de ondervloer is uitgehard kan de vloerverwarming worden opgestart voor een periode van tenminste 14 dagen. Wij raden aan om het systeem op circa 2/3 van de maximum capaciteit te laten draaien. In het midden van deze periode dient de vloerverwarming te worden opgestookt naar de maximum tempratuur voor 2 dagen.

Circa 2 dagen voor installatie van de houten vloer dient het systeem uit te worden geschakeld zodat de tempratuur van de ondervloer bij installatie onder 20 ºC zal zijn. 2 dagen nadat de vloer is geïnstalleerd ( bij installatie van onbehandelde vloeren, is dit 2 dagen na afwerking van de vloer ) kan het systeem worden ingeschakeld en de tempratuur worden verhoogd met maximaal 5ºC per 24 uur.

- De standaard richtlijn voor houten vloerdelen over vloerverwarming zijn dat de vloer geen hogere warmteweerstand mag geven dan 0,17 m²K/W voor bij verwarming en 0,13 m²K/W voor bijverwarming. De vloerdelen van t" Plankenhuis zijn daardoor geschikt voor installatie over vloerverwarming, aangezien deze voldoen aan de volgende warmteweerstanden:

- "t Plankenhuis Eiken Multiplank vloer 13 mm 0,08 m²K/W

- "t Plankenhuis Eiken Multiplank vloer 21 mm 0,12 m²K/W

Punten van aandacht

 - Oppervlakte ondervloer mag in het gebruik niet hoger zijn dan 32 ºC. Plaats ter controle altijd hitteverklikkers onder de vloerdelen op een aantal plaatsen in de ruimte.

- Tempratuur van het leidingwater mag niet hoger zijn 45 ºC.

- Hout is en blijft een natuurproduct, eventueel krimpen van de vloerdelen in de stookperiode kan dan ook nooit 100% worden voorkomen. Als er in de ruimte waar de vloer is geïnstalleerd normale leefomstandigheden worden gehanteerd (20 - 22 ºC en een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 - 60 %). Indien het te droog is in de ruimte adviseren wij een luchtbevochtiger te plaatsen in de ruimte.

 - Plaats geen tapijten over de houten vloer bij vloerverwarming, aangezien deze verstikkend werken voor de vloer, welke haar warmte zo niet kwijt kan.

- Bij een vloerverwarming onder een houten vloer dient te allen tijde rekening te worden gehouden met geringe krimp, en eventueel het ontstaan van enige haarscheurtjes in het hout als de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte niet bijgehouden wordt. Houdt hier rekening mee met de verkoop van vloerdelen over vloerverwarming.