Efficiënter omgaan met energie in je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook in de portemonnee. In deze blog delen we vijf praktische tips waarmee je de energierekening kunt verlagen. Met deze tips kun je niet alleen groener leven, maar ook comfortabeler wonen. Laten we direct beginnen!

TIP 1: GEBRUIK BUITENZONWERING

Rolluiken, screens en buitenjaloezieën bieden aanzienlijke voordelen voor de energie-efficiëntie van je huis. Wanneer een rolluik, screen of buitenjaloezie voor een kozijn geplaatst wordt, creëer je een extra isolerende laag tussen het glas en de zonwering. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de winter niet gemakkelijk naar buiten kan ontsnappen, wat resulteert in minder verwarmingskosten en een kleinere ecologische voetafdruk. In de zomermaanden werkt dit precies andersom: de zonwering zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van airconditioning. Dus, naast verduistering en veiligheid, dragen rolluiken, screens en buitenjaloezieën ook bij aan een energiezuiniger en milieuvriendelijker huis.

TIP 2: MAAK GEBRUIK VAN RAAMBEKLEDING

Als je huis goed geïsoleerd is, wordt er in de winter warmte vast gehouden en blijft je huis koel in de zomer. Om de warmte binnen te houden en de kou van buiten te weren, is de keuze van de juiste raambekleding van groot belang. Raambekleding draait dus niet meer alleen om stijl en decoratie, maar het kan ook veel invloed hebben op je energierekening.

Sommige stoffen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en kunnen helpen om warmteverlies tegen te gaan. Kies bijvoorbeeld voor dubbele of gevoerde <gordijnen>, deze hebben een extra laag wat dient als een extra isolerende laag. Ook dikke stoffen zoals fluweel of wol bieden extra isolatie en verminderen het warmteverlies door de ramen. Dus, voordat de koude wintermaanden aanbreken, overweeg om je huis te voorzien van raambekleding die niet alleen als decoratie dient, maar ook de isolatie versterkt.

TIP 3: GEBRUIK KLIMAATVERF MET EEN KERAMISCH FILTER

Een andere manier om nog efficiënter om te gaan met energie in je huis is door gebruik te maken van klimaatverf met een keramisch filter (climate coating). Deze verf zorgt voor extra isolatie en een hogere lichtopbrengst. Dit komt door keramische bolletjes die in deze verf zijn verwerkt. Deze bolletjes dienen als een thermische buffer, waarbij ze warmte absorberen en tegelijkertijd het licht reflecteren. Dit betekent dat de verf in de zomer een verkoelend effect heeft door de hitte buiten te houden, terwijl het in de winter de warmte binnen houdt, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat.

Bovendien resulteert de reflectie van licht door de verf in een hogere lichtopbrengst in je woning. Dit betekent dat je minder lampen hoeft aan te zetten, wat niet alleen energie bespaart, maar ook bijdraagt aan een lichtere leefomgeving.

TIP 4: KIES VOOR EEN VLOER MET DE JUISTE RC-WAARDE

Nog een manier om je huis energiezuiniger te maken is voor te kiezen voor een vloer met de juiste RC-waarde. De RC-waarde geeft aan hoe goed de vloer isoleert en hoeveel warmteverlies er wordt voorkomen. Een vloer met de juiste RC-waarde zorgt ervoor dat je letterlijk warme voeten houdt, zelfs op koude dagen. Dit betekent dat je de kachel niet op een hogere stand hoeft te zetten om het binnen warm te houden, wat resulteert in lagere energiekosten.

Daarnaast kun je ook overwegen om een isolerend kleed op de vloer te leggen. De RC-waarde van dit kleed draagt bij aan de totale isolatie van de vloer en vermindert warmteverlies. Het zorgt niet alleen voor extra comfort, maar kan ook energie besparen.

TIP 5: KIES BIJ VLOERVERWARMING VOOR EEN HOUTEN VLOER

Een andere manier om warme voeten te houden en energie te besparen is door vloerverwarming te combineren met een houten vloer. Houten vloeren kunnen warmte opslaan en deze geleidelijk afgeven aan de ruimte waardoor de warmte gelijkmatig verspreid wordt. Hierdoor behoud je een constante en aangename binnentemperatuur en hoeft de verwarming minder vaak en op een lagere stand gebruikt te worden. Net als in de sauna, daar neemt het hout ook de warmte op.

De combinatie van vloerverwarming en houten vloeren is niet alleen energiezuinig, maar ook milieuvriendelijk. Hout is een duurzaam materiaal en door het te combineren met vloerverwarming benut je de warmtebron efficiënter. Wat de impact op het milieu vermindert.

Interesse in het verduurzamen van je huis? Wij helpen je graag, kom langs in ons <Huis van de Toekomst

Maak jouw huis efficiënter en comfortabeler door slim om te gaan met energie. Heb je nog vragen of wil je meer weten over energiebesparende oplossingen? Neem dan contact met ons op of breng een bezoek aan onze showroom.