In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn van evident belang zijn, is het hoog tijd dat we een nieuwe benadering van wooninrichting omarmen. Een benadering die niet alleen onze huizen en kantoren mooi maakt, maar ook bijdraagt aan het behoud van onze planeet. De Woonzaken is gestart met een nieuw conceptstore: Het Huis van de Toekomst, waarbij we er alles aan doen om de levensduur van producten te verlengen. Dit doen we door te werken met materialen die voldoen aan de principes van “upcycling”. We zijn enthousiast om je kennis te laten maken met deze nieuwe manier van inrichten, waarbij gebruikte materialen worden omgevormd tot prachtige nieuwe interieurartikelen. 

Duurzaam Marmoleum

De Marmoleum vloeren van de Woonzaken worden gemaakt van 100% natuurlijke materialen en worden CO2 neutraal geproduceerd. Het product is daarmee in de basis al een enorm duurzaam product. Marmoleum is daarnaast upcyclebaar en dat maakt dit product helemaal duurzaam. Het snijafval van onze vloeren wordt namelijk gebruikt als grondstof voor nieuw Marmoleum, maar inmiddels is onze producent Forbo zo ver dat zij oude vloeren kunnen verwijderen en kunnen upcyclen tot nieuwe vloeren. Bij de TU Delft zijn oude Marmoleumvloeren verwijderd, om ze vervolgens een nieuwe bestemming te geven in de Heineken Experience te Amsterdam. Het oude Marmoleum wordt vrijwel volledig in de nieuwe vloer gebruikt. Er komt nog een kleine hoeveelheid jutenpluis uit, dat naar de isolatie-industrie gaat. Naast de CO2 neutrale productie zijn Marmoleum vloeren op deze manier toekomstig afval vrij en blijft de kwaliteit van het product behouden. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe hergebruik kan leiden tot hoogwaardige, duurzame producten.  

Het is goed om te weten dat wij bij de Woonzaken deze Marmoleum vloeren van Forbo aanbieden, waardoor je gemakkelijk toegang hebben tot deze milieuvriendelijke en kwalitatieve vloeroplossingen 

Circulaire Gordijnen: Een Nieuw Leven voor Textiel 

De Woonzaken begrijpt het belang van upcycling en wij hebben een innovatieve collectie van circulaire gordijnen geïntroduceerd. Deze gordijnen zijn gemaakt van snijafval uit onze eigen productie. Terwijl de meeste mensen dit materiaal als ‘afval’ beschouwen, hebben wij het een nieuw leven gegeven. Deze circulaire gordijnen zijn niet alleen een esthetische aanwinst voor je interieur, maar dragen ook bij aan het verminderen van textielafval en het behoud van kostbare grondstoffen. 

Onze circulaire gordijnen zijn verkrijgbaar als inbetween of als overgordijn. Daarnaast hebben we zelfs een biologisch afbreekbare vitrage in ons assortiment. Na zijn levensduur als vitrage zal deze stof worden omgeturnd tot compost en bijdragen aan de groei van nieuwe flora  

Planchetten: Van resten naar Houten Vloer

Een ander opmerkelijk product van upcycling in onze woonwinkel zijn onze planchetten. Deze smalle massieve visgraat plankjes worden gemaakt van de zaag resten van eiken planken. Deze duurzame planchetten, met een massieve dikte van 10 mm, zijn verkrijgbaar in twee maatvoeringen: 5 cm x 25 cm en 6 x 30 cm. Ze kunnen direct op vloerverwarming worden verlijmd en hebben een extreem lange levensduur, doordat deze vloer tot wel vier keer geschuurd kan worden Deze vloer is te bewonderen in de showroom van Huis van de Toekomst

Ontdek Duurzaam Tapijt 

Bij de Woonzaken bieden we duurzame tapijten aan van DESSO en Interfloor. Bij de productie van deze tapijten is gebruik gemaakt van geregenereerd nylon garen van ECONYL®. Geregenereerd nylon garen wordt geproduceerd uit hergebruikte materialen, waaronder oude visnetten. De geur wordt gelukkig niet hergebruikt. Wat sommige tapijten nog specialer maakt is het gebruik van kalkafval. Een bijproduct van de Nederlandse drinkwaterindustrie, als grondstof voor de rug van het tapijt. Hierdoor bevatten deze tapijten tot wel 50% gerecycled materiaal. Bovendien draagt tapijt bij aan een gezondere luchtkwaliteit, doordat ze stofdeeltjes vasthouden. Een ideale vloer voor mensen met gevoelige luchtwegen. En het beste van alles, deze duurzame tapijten zijn beschikbaar bij de Woonzaken! 

Meer weten over onze upcycling-collecties? Kom langs!

Wil je meer weten over onze upcycling-collecties of ben je benieuwd hoe je deze duurzame benadering kunt integreren in je eigen interieur of kantoor? Maak een afspraak of kom langs in onze showroom, waar ons deskundige team je graag helpt bij het creëren van een inrichting dat niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan een groenere wereld. Samen kunnen we de toekomst van wooninrichting vormgeven en verduurzamen.